Geluk is normaal verdeeld, net als banen zwemmen

Op de foto hier boven zie je 3 banen: links een baan voor snelle zwemmers, rechts een baan voor langzame zwemmers en in het midden de baan voor de gemiddeld snelle zwemmer. Om het geheel in goede ‘banen’ te leiden, dien je vooraf online een tijdslot te reserveren. Je kiest dan ook voor snel, gemiddeld of langzaam zwemmen. Mijn streven is om minimaal 3x per week baantjes te trekken. Wat me opvalt bij het reserveren is dat de gemiddelde baan vaak al vol is, terwijl er nog plek genoeg is voor de snelle en langzame zwemmers.

Het lijkt erop dat de meerderheid van de mensen die reserveren zichzelf een gemiddeld snelle zwemmer vindt. Dit komt overeen met onderzoek naar geluk. Ook hier blijkt dat de meerderheid van de mensen zich gemiddeld gelukkig noemt.

Om geluk te meten wordt gebruik gemaakt van 4 vragen, waarop geantwoord wordt in een schaal variërend van 1 tot en met 7. De vragen zijn de basis van de Subjective Happiness Scale, ontwikkeld door Sonja Lyubomirski en luiden als volgt:

1.    Ik beschouw mijzelf in het algemeen als:

Een niet bijzonder gelukkig mens (1) … Een bijzonder gelukkig mens (7)

2. Vergeleken met mijn leeftijdsgenoten ben ik:

Minder gelukkig (1) … Gelukkiger (7)

3. Sommige mensen zijn doorgaans heel gelukkig; ze genieten van het leven, wat er ook gebeurt en halen er alles uit. In welke mate gaat dit voor jou op?

Helemaal niet (1) … Helemaal wel (7)

4. Sommige mensen voelen zich meestal niet zo heel gelukkig; ze zijn weliswaar niet depressief, maar niet zo gelukkig als ze zouden kunnen zijn. In welke mate gaat dit voor jou op?

Helemaal niet (1) … Helemaal wel (7)        

 

Door de uitkomsten van de vier vragen bij elkaar op te tellen en dit cijfer te delen door 4, weet je jouw Subjective Happiness Scale-score.

Omdat het gemiddelde van de meeste mensen ligt tussen 4,5 en 5,5 en een minderheid boven of onder dit gemiddelde scoort, ontstaat een zogenaamde normaalverdeling.

Behalve dat zwemsnelheid en geluk beiden normaal verdeeld lijken te zijn, zie ik nog een parallel. Net zoals je door training van een gemiddeld snelle zwemmer kunt doorgroeien naar een snelle zwemmer, of van een langzame naar een gemiddeld snelle, kun je ook je geluksniveau positief beïnvloeden.Om sneller te leren zwemmen, kijk je de technieken af van de snelle zwemmer en daarnaast train je je uithoudingsvermogen. Om je geluksniveau op een niveau hoger te tillen, doe je eigenlijk hetzelfde. Lyubomirski legt in haar boek ‘De maakbaarheid van geluk’ uit hoe dat werkt. Zij heeft onderzocht welke geluksstrategieën de meest gelukkigen onder ons inzetten. Deze strategieën heeft zij vertaald naar 12 geluksactiviteiten. Als je nu uit deze lijst van 12 activiteiten er 4 uitkiest die het best bij je passen, en je doet deze activiteiten een tijd lang elke week dan stijgt jouw niveau van welbevinden.

 

Probeer het maar! Hieronder de 12 geluksactiviteiten:

1.      Dankbaarheid tonen

Tel je zegeningen om wat je hebt, of druk je dankbaarheid en waardering uit aan een of meer personen die je nog nooit goed hebt bedankt.

2.      Optimisme cultiveren

Houd een logboek bij waarin je schrijft over de best mogelijke toekomst voor jezelf, of oefen je erin overal de zonnige kant van in te zien.

3.      Niet tobben of sociaal vergelijken

Strategieën (afleiding zoeken, bijvoorbeeld) waardoor je minder lang bij je problemen blijft stilstaan en jezelf minder met andere mensen vergelijkt.

4.      Vriendelijk zijn

Goede dingen doen voor anderen, vrienden of vreemdelingen, direct of indirect, spontaan of gepland.

5.      Relaties koesteren

Kies een van je relaties uit die versterkt mag worden en investeer tijd en energie in deze persoon.

6.      Copingstrategieën ontwikkelen

Oefen manieren om stress, tegenslagen en trauma’s te verdragen en te overwinnen.

7.      Leren vergeven

Houd een logboek bij of schrijf een brief waarin je je woede of haat loslaat jegens iemand die jou heeft gekwetst of benadeeld.

8.      Activiteiten verrichten waarin je werkelijk op gaat (flow)

Vergroot het aantal ervaringen thuis en op je werk waarin je jezelf ‘laat gaan’, die uitdagend zijn en je in beslag nemen (flow’- ervaringen).

9.      Genieten van het leven

Wees aandachtig, schep ergens genoegen in en denk aan de vreugde en het wonder van het leven. Dit doe je door na te denken, te schrijven, tekenen of ervaringen uit te wisselen.

10.  Engagement voor je doelen

Bedenk één, twee of drie belangrijke doelen die jouw leven zin kunnen geven en besteed tijd en moeite om ze te verwezenlijken.

11.  Religie en spiritualiteit

Raak meer betrokken bij de mensen met wie je een geloofs of levensopvatting deelt. Bid, mediteer, beoefen mindfulness of zoek rust in de natuur.

12.  Zorg voor je lichaam

Weest lichamelijk actief, mediteer, glimlach en lach.

Ik richt me in deze mooie en warme zomerperiode op zorg voor mijn lichaam door elke dag lekker te bewegen (12), meestal zwemmen. Het maakt me dankbaar (1) dat ik dit kan doen omdat ik gezond ben en hier ruimte voor ervaar. Daarnaast ben ik lekker aan het werk en me aan het voorbereiden op een paar mooie opdrachten (10).