Leiding geven op afstand in tijden van Corona 

Afgelopen week voor het eerst online coachgesprekken gedaan. ‘Hoe is het met je in deze corona-tijd?’ is de eerste vraag die ik dan stel. Een jonge vrouw vertelde me dat ze het lastig vindt om alleen thuis te werken en steeds maar naar haar scherm te staren. Ze had bedacht om een online-meeting te organiseren met collega’s. Dat kwam niet van de grond helaas, wat haar onzeker maakte en nog meer gevoelens van eenzaamheid bracht.

Het voorbeeld geeft aan wat een impact het heeft om niet in contact te zijn met je collega’s. Ook al heb je, zoals in haar geval, een baan waarbij je vooral zelfstandig werkt aan projecten, en daardoor meestal bij klanten aan het werk bent en weinig op kantoor, dan nog mis je je collega’s als je noodgedwongen helemaal niet meer naar kantoor kunt.

Onderzoek van google laat zien dat op afstand werken net zo geslaagd kan zijn als fysiek samenwerken, als je ook momenten van persoonlijk onderling contact organiseert in de online-meetings. Zeker nu thuiswerken geen eigen keuze is, is dit essentieel.

Dat persoonlijke contact, daar draait het nu vooral om. Want behalve proberen werk te verzetten, hebben we er met z’n allen nog een taak bij: je zien te verhouden tot deze crisis. En dat kent vele vormen en is afhankelijk van je omstandigheden en van hoe je in elkaar zit. Mensen met jonge kinderen moeten werken zien te combineren met zorg, opvoeding èn onderwijs. Mensen die naar buiten gericht zijn, graag mensen om zich heen hebben en genieten van een praatje hier en een praatje daar zullen in eerste instantie meer moeite hebben met werken op afstand dan de meer introverten die er van genieten om in alle rust gefocust te werken. Maar ook voor hen geldt dat het gedwongen thuis werken ervoor kan zorgen dat de afstand als isolement wordt ervaren.

 

Wat kun je hier mee als je leiding geeft?

1.       Praat persoonlijk met al je teamleden

Informeer hoe je mensen het maken en stel vragen: Hoe is het met je gezondheid en met die van je naasten? Hoe ervaar je het werken op afstand? Wat valt mee/is prettig? Wat mis je?  Wat heb je nodig? Wat kan ik voor je betekenen?

Vertel hoe jij in deze wedstrijd staat: Wat zijn jouw uitdagingen, zorgen en angsten? En welke mooie dingen zie je desondanks ook gebeuren?

 

2.       Zorg voor verbinding

Sommige van je teamleden zien meteen kansen voor bijvoorbeeld vernieuwing. Kijk wat is neergezet in het onderwijs: binnen een paar dagen is er in heel Nederland online les geregeld. Ook in jouw team zullen er voorlopers en kat uit de boom-kijkers zijn. Zorg ervoor dat iedereen betrokken is en voorkom dat mensen zich geïsoleerd voelen. Neem iedereen mee. Zorg dat het hele team geïnformeerd wordt bij het maken van plannen. Koppel mensen aan elkaar.  Ze kunnen van elkaar leren.

 

3.       Houd de focus en geef aandacht aan wat goed gaat en wat werkt.

Blijf ondanks de ongewone situatie gericht op wat je te doen hebt en wat er goed gaat. Naast de zorg en de dreiging ontstaan er vast ook mooie initiatieven, zijn er successen behaald of nieuwe samenwerkingen ontstaan. Benoem en deel dit. Aandacht voor successen en sterktes geeft positieve energie, hoop en beweging richting de toekomst.